logo


Отделение Очни болести и очна хирургия в МБАЛ Централ Хоспитал

Очни болести

На територията на МБАЛ „Централ Онко Хоспитал“ и Медицински център едно, град Пловдив, има разположени:

 • лекарски кабинет за диагностика и лечение на очни заболявания
 • оптика, предлагаща високоспециализирана консултация за избор и изработване на най-подходящата оптична корекция
 • отделение по Очни болести с две операционни зали, оборудвани с последно поколение апаратура и 13 стационарни легла.

Очно отделение в МБАЛ „Централ Онко Хоспитал“ е основано през 2011г. Притежава лиценз от Министерство на здравеопазването и най-високо ниво на компетентност. Предмет на дейност са диагностика, лечение и хирургия на очни заболявания. Отделението е специализирано в ултразвукова екстракция на катаракта /факоемулсификация/; хирургия на клепачи, слъзни пътища, дегенеративни образувания на конюнктиватаптеригиум, пингвекула. Обект на работа са диагностиката и лечението на редица заболявания на заден очен сегментмакулна дегенерация, свързана с възрастта; глаукома; диабетна ретинопатия.

За връзка с Отделение Очни болести: тел. 0879 097 074


Специалисти очни болести

МБАЛ Централ Хоспитал привлече в своя екип доказани офталмолози и очни хирурзи. Успешно ...

Прочетете още

Разполагаме с високо специализирана апаратура за диагностика и лечение на очни заболявания:

 • Флуоресцеинова ангиография – диагностичен метод в офталмологията, при който (рез инжектирана на контраст във венозен източник на ръката, проследява кръвната циркулация в ретината. Това е златен стандарт за доказване на съдова патология в ретината.
 • ОСТ /оптична кохерентна томография/ дава срезове на ретината или преден очен сегмент с изключително голяма разделителна способност. ОСТ използва монохроматична светлина с определена дължина на вълната. Тази светлина е част от слънчевия спектър и за това не се наблюдават никакви странични и вредни явления бърху окото и организма. Благодарение на голямата си разделителна способност, тази апаратура се използва за диагностициране и на най-микроскопичните изменения в очното дъно, което позволява най-правилното и навременно лечение на много заболявания на ретината, макулата и зрителния нерв. Проследяването на пациенти с макулна дегенерация, диабетна ретинопатия и глаукома с помощта на ОСТ е от изключително голямо значение за правилно провеждане на лечението.
 • Компютърна периметрия - метод, чрез който се определят границите на зрителното поле. прилага при диагностиката и проследяването на редица заболявания:
  • Глаукома /златният стандарт в диагностиката и проследяването на заболяването/
  • Заболявания на зрителния нерв и мозъка /неврити,атрофия на зрителния нерв, инсулти и т.н./
  • Увреждания на ретината, периферни ретинни дегенерации и т.н.
 • Отделението разполага с два вида лазери:
  • Nd:YAG laser, който се използва за лечение на вторична катаракта /уплътнение на задната лещена капсула след операция за катаракта/ и лазерна иридотомия при лечение на Глаукома, който не се повлиява достатъчно от медикаментозна терапия.
  • Ретинален лазер – използва се за лазертерапия при разкъсвания на ретината и периферни дегенерации и обработка на исхемични зони в следствие на нарушен кръвоток в ретината.
 • Система за катарактална хирургия – Центурион.

  Този апарат е последна дума на медицинската техника при лечение на катаракта. Той осигурява съвременно, ултразвуково раздробяване на естествената, помътнена поради катаракта чеща на човек, като повреме на операцията запазва непроменящо се очно налягане. По този начин се намалява до минимум страданието на окото по време на интервенцията. Това е най-съвременния безкръвен и безшевен метод за операция на т. нар. „вътрешно перде“.

Ние, Централ Хоспитал, сме водещо лечебно заведение! Доверете ни се!