logo


Често задавани въпроси

Въпроси, задавани от пациенти на Клиники, Болници, Медицински центрове, както и към специалисти невролози, онколози, хематолози и очни хирурзи.
Здравейте, не ми е ясно каква е разликата между Специализирана болница и Национален онкологичен медицински център. Желая преглед, но не съм наясно къде е по-подходящо да го направя в болницата или в центъра.
Отговор: 

НОМЦ преставлява отделна структура - поликлиника. Онкологичен медицински център е самостоятелна административна структура, която предоставя квалифицирана медицинска консултативна помощ от различни специалисти в областта на раковите заболявания.

Тя има договор със Специализираната болница по онкология за предоставяне на консултации на желаещи граждани от специалисти по онкологични заболявания. Идеята е гражданите да могат да бъдат консултирани от нашите и други специалисти, без да се налага да влизат в звената на болницата за лежащи пациенти - от хигиенични и адмистративни съображения.

Като нележаща в болницата, Вие ще можете да получите консултация в ОМЦ след записване на час по установения ред за амбулаторни прегледи.

Касае се за 82 годишен болен с двустранни чернодробни метастази и неоткриваем при болничните изследвания първичен тумор. След получаване на епикриза със съответната диагноза къде е уместно да бъде насочен?
Отговор: 

Целта на сайта не е да се правят консултации през интернет, а да Ви посочим най-прекия път към нашите специалисти чрез записване на час за консултация. Изчерпателна информация може да получите като се свържете с тях на посочените телефони по отделения или в меню Контакти.

Черният дроб е част от храносмилателната система и е логично да се консултирате с гастроентеролог.

 Здравейте! Дали кървенето е симптом за рак на дебелото черво или може да става дума за вътрешни хемороиди. Моят брат - на 50 г. - е адски изплашен - в рамките на 10-ина дни е забелязал три пъти малко кървене в края на изпражненията. Консултирал се е с доктор и той му е казал, че изследванията, които биха му гарантирали спокойствие, са доста сложни и болезнени. Какви са първите симптоми при рак на дебелото черво?
Отговор: 

 Симптомите на рак на дебелото черво са многобройни и неспецифични. Те включват умора, слабост, недостиг на въздух, промяна в дефекацията, тесни изпражнения, диария или запек, червена или тъмна кръв в изпражненията, загуба на тегло, коремна болка, спазми, или подуване на корема...
Изследванията НЕ са сложни и не са болезнени, защото се правят с местна упойка, но са леко некомфортни.
За препоръчване е да не чакате развитието и другите симптоми, а да си запазите час за преглед при нас на телефон 032 64 46 33, за да разберете навреме дали имате повод за притеснения.

Централ Онко Хоспитал прилага стратегия за комплексна национална здравна политика против рака и се стреми да предостави всякакви удобства за пациентите дори и онлайн. В това меню можете да следите често задавни въпроси за медицинска консултативна помощ, болнични услуги, операции, профилактика и лечение на онкологични, неврологични и хематологични болести, оперативно лечение на очни заболявания, как се извършва е приема на пациентите, какви прегледи и профилактики по здравна каса се предлагат и т.н.
На e-mail: mbal@centralhospital.bg можете да задавате своите въпроси, а нашите специалисти ще Ви отговорят при първа възможност.