logo


Алергичният конюнктивит изпраща десетки при очните лекари в „Централ Хоспитал“

Алергичният конюнктивит изпраща десетки при очните лекари в „Централ Хоспитал“
23 Юни 2022
3153

Пациенти с алергичен конюнктивит, най-разпространен през пролетта и лятото, отново търсят помощ при специалистите от МБАЛ „Централ Хоспитал“ през последните седмици. Това съобщи д-р Вера Атанасова от Отделението по очни болести и очна хирургия, която отбеляза, че всеки ден с колегите й консултират средно 5-8 души. Тя припомни, че конюнктивит е възпаление на конюнктивата – повърхностната „ципичка“, лигавица, която покрива склерата, форникса (б.а.- свода на окото) и клепачите.

При алергичния конюнктивит възпалението на лигавицата на очите е провокирано от сенна хрема, медикаментозна, както и алергия към животни. Може да се появи и като отговор на нетърпимост към контактни лещи и др. Често се съпровожда от бронхиална астма, алергичен ринит, атопичен дерматит. При това заболяване обикновено има фамилна анамнеза и повишена чувствителност към редица вещества: полени, лекарства, ухапвания от насекоми, храни и други.

Макар че най-често алергичен конюнктивит се среща през топлите месеци на годината, има още няколко вида алергичен конюнктивит.

Сезонен алергичен конюнктивит:
Най-често срещаната форма на алергично очно заболяване. Развива се през пролетта и лятото и се свързва с цъфтенето на някои растения. Дължи се на реакция на свръхчувствителност Тип 1. Субективното усещане у пациентите е парене, сърбеж, зачервяване, сълзене, хрема. Тези оплаквания се повтарят по едно и също време всяка година.

Пролетен катар-вернален конюнктивит:
Това е алергично състояние, което засяга главно момчета (обикновено след навършване на 5 г.) и млади хора (б.а.- не съществуват полови разлики след пубертета). С напредване на възрастта епизодите на заболяването отслабват и рядко се наблюдава след 25-годишна възраст.

Може да е сезонен или целогодишен и често е по-силно изразен през пролетните месеци. В повечето случаи е свързан със сенна хрема, като най-често срещаният алерген е цветният прашец. Тази тенденция се повтаря всяка година. Обикновено е наложащо съвместно лечение и с УНГ-специалист.

През цялата година:
Разбира се алергията може да няма сезонен характер. Тогава симптомите се появят през цялата година в отговор на различни алергени като животински пърхот, домашен прах и акари.

Атопичен конюнктивит:
Сравнително рядко, но потенциално сериозно заболяване, което засяга предимно млади хора на възраст 25-30 г., страдащи от атопичен дерматит. Клиничната картина може да бъде подобна като тази на пролетен конюнктивит, но се запазва в продължение на години и може да доведе до усложнения, като вторичен кератоконус, кератопатия и др.

Гигантски папиларен конюнктивит:
Най-честата причина за появата на този вид конюнктивит е носеното на контактни лещи или очни протези, но е възможно да се появи и след хирургична намеса върху очите. Наблюдава се оток на конюнктивите и под микроскоп се виждат гигантски папили /над 1мм/. За предотвратяване на този проблем на първо място е добрата хигиена при употреба на контактни лещи, а най-добре – носенето на еднократни такива.

Дерматоконюнктивит:
Възниква като реакция на капки за очи или козметика. В този случай диагнозата се поставя на база на клиничната картина и след история за контакт с подобен алерген. Важна е съвместната работа с дерматолог.

Алергичният конюнктивит е сериозно заболяване
Според д-р Атанасова сериозността на тази група заболявания не трябва да се пренебрегва и при поява на сърбеж, зачервяване, сълзене, светлобоязън, усещане за чуждо тяло /“пясък“/ в очите, е редно да се потърси специализирана помощ при офталмолог.

Лечението може да продължи дълго време и да включва различни по вид медикаменти. Нужно е постоянство и търпение както от страна на лекуващия лекар, така и от страна на пациента, каза тя.